Subsidie Jonge Landbouwers

Subsidies 11-01-2021

Ben je landbouwer en jonger dan 41 jaar? Dan kun je in aanmerking komen voor de subsidieregeling POP3 jonge landbouwers. Daarmee maak je je bedrijf duurzamer door bijvoorbeeld zonnepanelen te kopen.

Deze subsidieregeling loopt vanaf 7 december 2020 tot 12 februari 2021. De subsidie jonge landbouwers valt onder het 3e plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) en is onderdeel van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Wat is er mogelijk?
In 2020 zijn er 28 investeringscategorieën waarvoor je subsidie kunt krijgen. Je koopt bijvoorbeeld een heftruck of legt een emissiearme vloer aan. Je mag voor maximaal 3 categorieën aanvragen. Elke provincie bepaalt zelf voor welke categorieën je dit mag doen. Binnen een categorie mag je wel meer investeringen opgeven. Vraag ons naar de mogelijkheden.  Er zijn namelijk verschillen tussen de provincie die deze regeling openstelt.

Subsidiebedrag
Je krijgt een subsidie voor de totale kosten van de investering(en) die je uiteindelijk maakt. Hiervan vergoeden ze maximaal 30%. Het maakt niet uit hoe hoog de kosten zijn. Je kunt echter maximaal € 20.000 subsidie krijgen en minimaal € 10.000. Dit is echter wel afhankelijk of er bijvoorbeeld nog meer maten in de maatschap zijn en of er nog meer jonge landbouwers zijn.

De aanvraag
GEDO kan je helpen met de aanvraag en verdere afwikkeling. Je moet allereerst wel een offerte hebben om een volledige aanvraag te kunnen indienen. Vervolgens wordt de aanvraag beoordeeld. Je krijgt binnen 22 weken een brief met de beslissing hierop. Deze periode wordt verlengd als de  aanvraag niet compleet en/of onduidelijk is. Na goedkeuring mag je de investering doen. Doe je dit al eerder? Dan is dit op eigen risico. Vervolgens gaan we de vaststelling aanvragen waarbij je daadwerkelijk om de uitkering van de subsidie vraagt.

Elke provincie plaatst de regeling voor POP3 jonge landbouwers op haar website. Daarna voert RVO deze uit. Het verschilt per provincie hoe laat de subsidie opengaat en sluit en voor welk subsidiebudget er beschikbaar is en voor welke investeringen je subsidie krijgt. Dit staat in de lijst met investeringscategorieën. De provincie stelt 50% van het hele subsidiebedrag beschikbaar. De rest betaalt de Europese Unie. Wil je weten welke investeringen je mag doen? Kijk voor een overzicht op de website van je provincie. Meer weten, bel GEDO. Wij hebben ervaring met dit soort aanvragen en wij weten hoe de regeling in elkaar zit.