Maisoogst komt er aan

Zaaizaden 25-08-2022

Voor normale mais, die er ondanks de droogte nog goed bij staat, geldt hetzelfde als andere jaren: oogst bij een drogestofgehalte rond de 36 procent droge stof. Door het mooie weer afgelopen zomer is de oogst zeker 2 tot 3 weken eerder. Door aanhoudende zon kan de afrijping nu heel snel gaan.

In het algemeen geldt dat te vroeg hakselen voederwaarde kost. Te laat hakselen levert problemen op met verteerbaarheid, lagere opname, hogere kans op broei en verlies van voederwaarde.

Voor verdorde en verdroogde mais is het veel lastiger om te bepalen wanneer je deze het beste kunt hakselen. Er zijn momenteel vier categorieën mais te onderscheiden: groene mais met kolf, groene mais zonder kolf, verdroogde mais met kolf en verdroogde mais zonder kolf. We hebben kort samengevat waar je rekening mee moet houden.

1. Groene mais met kolf

Als de mais zich ondanks de droogte, of door beregening, goed heeft ontwikkeld en nog groen is, wacht dan met oogsten totdat de kolf goed rijp is. De mais kan het beste geoogst worden bij een drogestofgehalte van rond de 36%. Dat is, net als anders, ook afhankelijk van hoe de rest van je rantsoen er uit ziet. Door het aanhoudende mooie weer kan de afrijping bij deze gezonde mais wel heel snel gaan.

2. Groene mais zonder kolf

In een groene maisplant vindt nog ademhaling plaats. Het gewas kan dus nog groeien en dus meer massa produceren. Wacht met oogsten van de mais totdat het blad begint te verkleuren en een drogestofpercentage van 28-30% heeft bereikt. Laat de maisplanten niet te droog worden. De verteerbaarheid van het gewas kan namelijk wel hard achteruitgaan, ook hier geldt dus dat je het perceel voor het bepalen van het juiste oogstmoment nauwlettend in de gaten moet houden.

3. Verdroogde mais met kolf

Is de maisplant verdroogd maar is er wel een kolf gevormd? Wij adviseren dan om te wachten met hakselen totdat de kolf wel voldoende rijp is. De bladeren boven de kolf moeten in dit geval nog wel groen zijn, zodat het suiker in de plant omgezet kan worden naar zetmeel. Wanneer de bladeren al zijn afgestorven, zal de kolf hoogstwaarschijnlijk niet meer volledig afrijpen. Ook mogen de kolven niet geknakt zijn. Bij geknakte kolven vindt er geen sapstroom naar de kolf meer plaats en rijpt de kolf niet af. Zitten de kolven al los en is het vochtgehalte van de plant boven de 28% dan hoef je nergens meer op te wachten.

4. Verdroogde mais zonder kolf

Heeft het gewas niet of nauwelijks kolven, dan is het raadzaam om te oogsten zodra de mais een droge stof percentage van ongeveer 28-30 procent heeft bereikt. Zo voorkom je perssappen bij het inkuilen en verder verlies van voederwaarde. Kuil verdroogde mais zeker niet te laat in. Hoe droger het gewas, hoe moeizamer de mais kan worden verdicht tijdens het inkuilen, waardoor het risico op broei sterk toeneemt.

Hoe bepaal je het drogestofgehalte?

Bij het vaststellen van het drogestofgehalte van stengel en blad is de verkleuring van het blad en de sapstroom in de stengel bepalend. Doorsnijden van een aantal stengels en samenknijpen van het snijvlak, laat zien hoe actief de sapstroom is. De verkleuring van het blad wordt uitgedrukt in het aantal bladeren dat nog voor meer dan 50% groen is. De onderstaande tabel toont de relatie tussen hoedanigheid van de stengel en blad en het drogestofgehalte.