Gecombineerde Opgave 2021

Wet en regelgeving 01-03-2021

Het is ieder jaar weer een terugkerende actie: het invullen van de Gecombineerde Opgave. Dit jaar zijn er minder vragen die te maken hebben met de landbouwtelling en die gebruikt worden voor het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daardoor lijkt de Gecombineerde Opgave misschien minder belangrijk maar dat is zeker niet het geval. Juist de zaken die voor jouw als agrarisch ondernemer van belang zijn, zijn en blijven onderdeel van de opgave.

Allereest is er de registratie van de percelen. Van belang voor de verantwoording van de meststoffenwet en uitkering van de betalingsrechten. Ook de aanvraag van de uitkering betalingsrechten, in combinatie met de vergroeningsbetaling en eventuele extra betaling voor jonge landbouwers moet nog steeds ieder jaar weer aangevraagd worden. Een belangrijk item daarbij is of je ook aan de EA-verplichtingen voldoet. Ook de aanvraag van eventuele betalingsrechten uit de Nationale Reserve ontbreekt dit jaar niet.

Daarnaast zijn er, net als voorgaande jaren, weer mogelijkheden om minder vaak voorkomende zaken aan te vragen, zoals premie brede weersverzekering, graasdierpremie, uitbetaling SNL-a en diergezondheidsfonds.

Voor de mestwetgeving is het van belang om per perceel de fosfaattoestand in te vullen zodat je gebruik kunt maken van de fosfaatdifferentiatie. Wanneer je dit niet doet, of vergeet, val je automatisch in de fosfaatklasse hoog en dat betekent dan dat je met de laagste fosfaatverliesnorm moet rekenen.

Heb je bij het lezen van bovenstaande zoiets van, “ik vul het altijd zelf nog in, maar twijfel of het allemaal wel goed is”? Neem dan contact met ons op. Wij hebben als GEDO de nodige ervaring kijken graag even mee.